Szarvasgomba, sommelier csokorba kötve
Izgalmas eseményen vehettünk részt tegnap a Magyar Sommelier Szövetség jóvoltából. Szarvasgombákat illatoltunk és ízleltünk á la nature és ételekben, borokkal és azok nélkül. Mindezt a Pesti Disznó nevű helyen, Szakács József irányításával.
A Magyar Sommelier Szövetség meghívója a lehető legjobbkor érkezett, hiszen a téma régóta birizgálta a fantáziánkat. (És még fogja is sokáig, de erről később...) A Pesti Disznó nevű gasztróbár pedig nem csupán nevében biztosított méltó helyet a rendezvénynek. (Érdemes követni őket a facebook-on, színház előtt, színház után be lehet ugrani egy-egy magyaros tapas-ra, vagyis falatkára.)
A szuper Pesti Disznó Gasztróbár
Szóval összejött jónéhány komoly sommelier, egypár borfirkász, a hely és a fantasztikus személyzet adott volt ugyebár. Aki pedig az egészet prezentálta, az nem más, mint Szakács József, a szarvasgomba talán legavatottabb hazai ismerője. Volt szó fehér és fekete szarvasgombáról, különböző idejű és módszerű begyűjtésről (vadászatról), szarvasgomba-étel és szarvasgomba-bor párosításokról, ez utóbbit a szövetség jóvoltából magunk is tesztelhettük.
Schneider Miklós fotója: Az összejövetel oka és célja
A remek hangulatú kis rendezvény végére egy dolog biztosan kiderült. A kérdés (mármint a szarvasgomba) legalább annyira összetett dolog, mint a bor, mi pedig szinte semmit nem tudunk róla. Így tehát a köszönet mellett csak annyit mondhatunk, rövid távú terveink közé bekerült (mondjuk ősszel) egy szarvasgomba vadászat Szakács úrral, egy szerkesztőségbeli szarvasgomba-bor kóstoló és egy önálló szarvasgombás cikk is a print magazinba.
Schneider Miklós fotója: Két szimatoló sommelier...
Úgy látszik, mi is végleg belebolondultunk a témába...